Oud & Nieuw gewoontes

Hee,

Met oud en nieuw heb je een paar van die gewoontes; oliebollen eten, vuurwerk afsteken, misschien nog wel meer. Maar waar komen ze vandaan?

Vuurwerk
De Germanen maakte vroeger veel herrie om zo de kwade geesten van het voorbije jaar weg te jagen en nieuwe geesten te verwelkomen. Dit deden ze in de nacht van 31 december op 1 januari. Toen in de Middeleeuwen het buskruit naar Europa kwam, was dat meteen een geliefd middel om harde knallen mee te maken met oudjaar. In de jaren zestig na een lange periode niet (oa tweede wereldoorlog) begin de traditie opnieuw en werd het siervuurwerk geïntroduceerd. Het afsteken van vuurwerk komt dus van het verjagen van kwade en verwelkomen van nieuwe geesten.
http://kunst-en-cultuur.kwero.nl/feestdagen/181-vuurwerk-oud-en-nieuw.html 

Oliebollen (er zijn twee theorieën)
De allereerste oliebollen werden door het Germaanse volk gegeten. Volgens de Germanen waren er boosaardige geesten die ’s nachts ronddwaalden. Om deze geesten tegemoet te komen werd er eten geofferd. Er werd beweerd dat door het vet in de oliebol, het zwaard van de geesten weg zou glijden. Mensen die oliebollen hadden gegeten zouden dus niet overlijden door deze geesten. Ook in Portugal werden er vroeger al oliebollen gegeten.
http://eten-en-drinken.infonu.nl/diversen/28621-oliebollen-een-traditie-tijdens-oud-en-nieuw.html

 In de Middeleeuwen vastten de mensen tussen Sint Maarten (de viering van de naamdag op 11 november of soms de avond van 10 november) en Kerstmis op 25 en 26 december. Voor de lange en strenge winters legde men in de Middeleeuwen voorraden aan. Om die voorraden zo veel mogelijk te sparen, was er de vastenperiode. Na afloop van de vastenperiode barstte het feest los: men at, dronk en vierde volop feest. Er werd van alles en nog wat gegeten, waaronder de zogenaamde oliekoeken. Deze koeken werden gemaakt van lang houdbare ingrediënten. Ze waren (en zijn) vet en zeer rijk aan calorieën. Dat was niet voor niets: de lange winter met zeer lage temperaturen stond voor de deur en de mensen konden daarom wel wat vet voedsel gebruiken om de winter te overleven.
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/47446-oliebol-geschiedenis.html

xoxo

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s