Tips: ontspannen naar de tandarts gaan

Naar de tandarts, we moeten het allemaal. Zolang je je gebit goed poetst, dan heb je als het goed is niet zoveel last van gaatjes ofzo. Maar we moeten er nou eenmaal allemaal wel eens heen, en je kan niet alles voorkomen. Met een beugel heb je ook nog de ortho waar je vrij regelmatig heen moet en ik ga ook nog naar de mondhygiëniste. Er zijn veel mensen die dat gefriemel in hun mond maar helemaal niks vinden en er ook echt tegenop kunnen zien. Daarom vandaag wat tips!

Tumblr_llrgg7jweb1qg1xpdo1_500_large
JEUGDSENTIMENT! Wie herkent deze niet?! Check ook deze & deze, a-we-some.

  • Praat vooraf even met de tandarts over ditjes en datjes

Zo raak je op je gemak bij hem/haar en denk je niet alleen maar aan ‘eng, eng, eng dat is dat mens van de tandarts…’, want het zijn ook gewoon leuke en aardige mensen! (En anders moet je maar overstappen.) Sowieso willen ze je alleen maar helpen. Als je gewoon even gezellig een praatje aanknoopt, dan weet je ook een heel klein beetje wie er in jouw mond gaat zitten zo meteen. Ook al klets je maar twee minuutjes, het is altijd beter dan een wildvreemde die zegt ‘ga maar liggen’ – (dat klinkt fout…) – ‘en doe je mond maar open’.

Tumblr_l22p1nslpd1qaouono1_500_large

  • Ga je niet druk maken over hoe je erbij ligt

Huh denk je nu misschien, deze is best wel onlogisch. Maar heb jij er nog nooit over nagedacht dat de tandarts nu misschien wel vanonderen in je neus kijkt terwijl jij net hartstikke verkouden bent, dat je haar op een vreemde manier naar achteren valt, waar moet je die tong ook alweer laten nu al die gehandschoende vingers en spiegeltjes en instrumenten in je mond zitten, en wat moet die tandarts wel niet denken als ik mijn ogen dichtdoe, alsof ik ieder moment in slaap kan vallen? Oh en daar komen die dingen om je wangen weg te houden… Wat zijn mijn lippen eigenlijk droog en gebarsten! En dan hebben we het nog niet eens gehad over het onderwerp fluor: weet je nog, in de wachtkamer zitten, tussen alle andere patiënten – kwijlend? (Zo ging dat tenminste bij mij…) Je vraagt je misschien af wat de tandarts wel niet van je moet denken, maar hij heeft dit vak gekozen en vindt het waarschijnlijk ook leuk. Hij wil graag mensen helpen, en dan let hij helemaal niet op bovenstaande dingen. Je bent bij de tandarts om een mooi gebit te houden, niet om op dat moment mooi te zijn. So let go, en wie kent je daar nu helemaal?

Awkmomentz-awkward-moment-dentist-favim.com-209822_large

  • Vraag aan de tandarts wat hij allemaal doet

En dan niet op de ‘doet u dat wel goed?’ manier (of, toen mijn tand werd teruggeplaatst, ‘moet hij niet andersom?’ zoals mijn moeder opmerkte. Ehh, nee mevrouw, we weten wat we doen), maar vraag gewoon of hij even wat wil vertellen. Zo voorkom je onverwacht geboor terwijl je toch echt dacht dat er zo’n zuigertje je mond binnenging. Ook voor je gevoel is het gewoon fijn, oké, hij gaat nu dit doen, dan moet ik even doorbijten (maar niet op zijn vingers natuurlijk :)) en dan hebben we het vervelendste gehad. Zo, dat ging snel voorbij!

5331848940_a9e20d9f57_z_large

  • Neem iemand mee 

Niets is vervelender dan dat je je alleen zit op te vreten in de wachtkamer. Neem iemand mee die zorgt dat je niet helemaal over de toeren gaat met je fantasieën en die je even kan afleiden met het praten over vanalles en nog wat (zelfs roddelen is op zo’n moment toegestaan… of ehh, toch niet?). Als je het fijn vindt mag hij/zij misschien ook wel mee naar binnen voor wat oogcontact en nonverbale steun.

Tumblr_lv9qjljpdn1qiaqpmo1_500_large

  • Plan wat leuks om naar uit te kijken

Heel simpel, plan wat leuks na je tandartsbezoek zodat je daar aan kan denken. Dan sla je het denken aan de tandarts eigenlijk vanzelf over, omdat je aan dat daarna denkt. En het kan natuurlijk gewoon wat kleins zijn, want shoppen met een verdoofde wang is misschien ook niet zo leuk. Maar dan kan je wel je favoriete serie kijken met iets vloeibaars (warme chocolademelk, erwtensoep, smoothie, etcetera), je nieuwe boek lezen, in bad gaan, gewoon iets leuks waardoor je ontspant en de misschien aanwezige pijn niet meer zo erg voelt. Ben je niet verdoofd, maar was het gewoon controle ofzo en zag je er toch er tegenop (of niet), dan is dat natuurlijk een heel goed excuus om weer wat geld uit te geven!

Zie jij er tegenop naar de tandarts o.i.d. te gaan? 

Advertenties

3 gedachten over “Tips: ontspannen naar de tandarts gaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s